❤️ RIA:n tarina ❤️

Miten syntyi RIA Sisustus & Lahja


Asiakkaiden ansiosta syntyi alkuperäinen RIA Sisustus

Minulle kaikki luova tekeminen on aina ollut mieluisaa: on ihanaa nähdä omien kättensä jäljet, mutta eniten iloa minulle tuottaa aina tyytyväinen asiakas. Näin ollen kaupanalan töiden lisäksi aloin tekemään kalustesuunnitteluja paikallisessa keittiöfirmassa vuonna 2003. Asiakkaat alkoivat samalla kysyä myös suosituksia matoista, verhoista, maalien sävyistä ym. joten siitä se vähän niinkuin lähti liikkeelle: asiakkaiden toiveesta perustin yritykseni RIA Sisustus vuonna 2006. 

Brändille täytyi myös miettiä värit, ja päädyin valkoiseen, vaaleanpunaiseen ja harmaaseen. Nämä värit ovat lempivärejäni; rauhallisia, tasaisia ja hempeitä. Kuvaavat myös hyvin omaa luonnettani ja edelleen suurin osa valikoimastamme edustaa tätä väriskaalaa. Useamman vuoden ajan teinkin sitten samaan aikaan siis sekä kaupanalan töitä että kaluste- ja sisustussuunnitelmia. Paletti oli, ja on edelleen mukavan vaihteleva ja pidän molemmista hommista kovasti.


Kyllä vai ei?

Useamman vuoden tehtyäni sisustussuunnitelmia aloin haaveilla myös omasta sisustus-ja lahjatavaraliikkeestä ja heitin verkkoja vesille sopivan liiketilan löytymiseksi. Ja se tapahtuikin sitten ennakoitua vikkelämpää. Olimme mieheni kanssa joulun vietossa Espanjassa 2017, kun sain nykyiseltä vuokraisännältä puhelinsoiton, että tila olisi vapautumassa keväällä 2018. Soitin pikaiset jouluntoivotukset hiekkarannikolta eräälle tuttavalleni ja kysyin olisiko hänellä kiinnostusta lähteä minulle hommiin sisustus- ja lahjatavaraliikkeen myyjäksi.

Hetken hiljaisuus ja sitten puhelimesta kuului myöntävä vastaus. Silloin päätin vastata itsekin kyllä; nyt tai ei koskaan. Minulla oli paikka, minulla oli brändi RIA Sisustus (siitä muotoutui RIA Sisustus & Lahja), minulla oli työntekijä ja minulla oli visio. Puuttui enää toteutus. 


RIA:n kulmakiviä ovat Marian ja asiakkaiden ohella perhe, työntekijät ja ystävät

Melko pikaisella aikataululla piti alkaa etsimään heti Suomeen palattuamme yhteistyökumppaneita ja järjestelemään asioita kiireesti kuntoon. Perheen ja ystävien avustuksella saimme kuin saimmekin putiikin avattua muutaman kuukauden jälkeen ihan aikataulussa.

Perhe näkyy RIA:n toiminnassa muutoinkin melko vahvasti sillä oma tyttäreni Maiju on ollut mukana toiminnassa alusta saakka ja myös anoppini on ollut ihan korvaamaton apu myymälässä.

Äitini on hengessä mukana omalla luovuudellaan, hän muun muassa virkkaa ja askartelee erilaisia tuotteita myyntiin. Rakas puolisoni taas tarpeen vaatiessa ruuvailee, korjailee, kuskaa, kasaa ja fiksaa milloin mitäkin omien töidensä ohella! Veljeni toimivat firman atk-tukena, varsinkin alkuaikoina, kun tuli vastaan monen moista uutta ja ihmeellistä kommerverkkiä ja konetta. Ilman työntekijöitänikään en olisi pärjännyt, he ovat olleet tärkeä osa RIA:n toimintaa ihan jokainen.          

Ja tietenkin korvaamattomat ystäväni, jotka olivat jo heti alussa rakentamassa myymälää, ovat autelleet joulujen laitossa ja kiireapuna, ottaneet tuote-/fiiliskuvia, puhumattakaan viimeisimmän muuttorumban läpiviemisestä. Olen kaikista heistä ja heille niin kiitollinen. 


Haasteita ja onnistumisia

Haastavinta on ehkä ollut mieleisten maahantuojien ja toimittajien löytäminen. Varsinkin tänä päivänä, kun moni yrittäjä on joutunut laittamaan lapun luukulle koronan ja sodan aiheuttamien haasteiden takia. Korona vaikutti meilläkin myyntiin merkittävästi: myynti tyssäsi silloin 2020 maaliskuulla kuin seinään jajouduin jonkun ajan kuluttua lomauttamaan työntekijäni. Se on ollut pahin vastoinkäymiseni RIA:n historiassa eikä kyyneliltä vältytty.

Verkkokauppa oli avattu vasta juuri ennen koronan alkua eikä ollut päässyt kunnolla vielä edes vauhtiin, joten sillä puolella oli todella hiljaista. Onneksi sain edes hiukan vuokranalennusta muutamalta kuukaudelta. Nyt taas sota ja ihmisten jo valmiiksi vaikea taloustilanne on hiljentänyt jonkin verran niin myymälä- kuin verkkokauppamyyntiä.

Onneksi kuitenkin korona-ajasta selvittiin ilman suurempia tuhoja ja myymälä on edelleen pystyssä. Erityisen ylpeä olen siitä, että olen saanut aikaan mieleiseni myymälän ja löytänyt sopivan valikoiman kestosuosikkeja ja niiden rinnalle vaihtuvan repertuaarin mielenkiintoisia uutuksia.

On mukavaa huomata ympärillään läheisten lisäksi myös joukon ihania vakioasiakkaita, jotka palaavat meille aina uudestaan ja uudestaan. Ja minusta on aivan ihanaa kohdata myös kaikki yksittäiset piipahtelijat, joita saapuu sankoin joukoin Etelä-Pohjanmaalle varsinkin kesäaikaan. Verkkokaupan kautta saamme palvelella asiakkaita ympäri Suomea, ympäri vuoden.


Kotimaisuus ja tulevaisuus

Minulle ja monelle asiakkaallemme kotimaisuus on tärkeää. Valikoimaa kehitettäessä käydään mielellään ensin läpi kotimaiset toimijat ja vasta sitten lähdetään merta edemmäs kalaan. Toki sinnekkin on välillä vaan mentävä löytääkseen riittävän mielenkiintoisen ja omaleimaisen valikoiman. Kotimaisia tavarantoimittajia on RIA:n valikoimassa tällä hetkellä noin kolmekymmentä, osa ihan tästä Etelä-Pohjanmaalta.

Toivoisin kovasti, että mahdollisimman moni suomalainen tulisi tietoiseksi meidän puodista ja verkkokaupasta, ja että voisimme ihmisläheisellä palvelullamme ja ihanilla tuotteillamme heitä ilahduttaa, niin lähelle kuin kauas. Asiakkaat ovat muutenkin meille kultaakin kalliimpia, sillä ilman heitä ei olisi myöskään meitä.

RIA pyrkii olemaan mukana asiakkaan elämässä niin ilon kuin surunkin hetkellä. On mahtavaa saada jakaa asiakkaiden kanssa heidän elämänsä tähtihetkiä ja toisaalta taas olla "lohduttavana olkapäänä” vaikeina aikoina. Toisinaan meillä on itkenyt sekä asiakas että myyjä, kun jokin asia on oikein koskettanut molempia ja toisinaan taas on muisteltu hymyt korvissa iloisempia tapahtumia.


Suosikit ja suositukset

Omat suosikkini valikoimastamme ovat RIA:n omat tuotteet (kyltit ja tiskirätit), Willow Tree-patsaat, Saaren Taika-tuoteperhe, kaikki kortit, pyykkietikat…Ilman pyykkietikkaa en tulisi enää toimeen!

Olen hyvin kriittinen tuotteiden suhteen enkä kovin helposti hurahda mihinkään "trendiin" suin päin, ellen itse seiso sen takana.Joten mitä tahansa kivaa meidän hyllyistämme (tai verkkokaupastamme) löydätkään, niin voit olla varma siitä, että ne ovat sinne tarkalla harkinnalla valittu, odottamaan juuri Sinua.

❤️:lla,

Maria

Ps. Koulutukselliselta ammatiltani olen teatteriompelija. Kaupanalan kokemusta minulla on kuitenkin takanani jo 36 vuotta vaikka siihen alaan minulla ei koulutusta olekaan.


Marian perheen, ystävien ja työntekijän kommentteja

 "Marian huikea ammattitaito, sinnikkyys ja taito sisustamisessa sekä esteettisessä esillelaitossa on aina ollut hänen vahvuuksiaan. Marialla on kyky nähdä ja toteuttaa sellaisia asioita, joita moni meistä vain haaveilee. Olen saanut ystävänä kulkea hänen rinnallaan jo kauan ja kuinka RIA:ssa näkyy Marian kädenjälki ja rakkaus ihaniin asioihin." - ystävä Rea

"Oli helppoa olla auttamassa myymälän avauksessa, Marialla oli niin selvät suunnitelmat miten ja mihin tavarat laitetaan. Niin kuin olisi sitä tehnyt aina! (No pitkään kyllä onkin tehnyt, vaikka vähän eri asioita laittanut esille). Kokemus näkyi ja näkyy. Marian on rohkea, aikaansaava toiminnan nainen, jolla on aivan mieletön organisointikyky! Kun muut vielä suunnittelee, Maria jo toteuttaa. Uskomaton tehopakkaus!" - ystävä Minna

"Vaatimaton ja silti erittäin vahva yrittäjä." - puoliso Ari

"Marian ehdoton vahvuus on se pieteetti millä hän tekee kaikki työt viimeisen päälle. Työmoraali on ihan vertaansa vailla. Olen ollut mielettömän onnekas, että juuri Maria on minut aikoinaan tutustuttanut työelämään ja opettanut kuinka töitä tehdään." - veli Vesa

"Kävimme äidin kanssa yhdessä SisLa-messuilla Helsingissä fiilistelemässä sisustus- ja lahjatavaroita muutama kuukausi ennen myymälän avaamista. Ideoimme, että millaisia tavaroita myymälään tulisi ja samalla reissulla ostimme myös ensimmäiset työpaidat meille. Äiti oli niin innoissaan tulevasta ja laittoi kyllä silloin kaiken aikansa tämän myymälän perustamiseen. Ja edelleen hän tekee tätä työtä täydestä sydämestään, ihan joka päivä." - tytär Maiju

"Alunperin sana RIA on lyhenne Marian omasta nimestä, ja myöhemmin siitä hioutui slogan Rakkaudesta Ihaniin Asioihin. Marian vastauksista tämä tulee vahvasti esiin, että rakkautta riittää asioiden lisäksi myös ihmisiin ja kotimaisuuteen, tekemisen meininkiin ja luovuuteen. Maria on RIA." - työntekijä Titta